събота, 21 май 2016 г.

Книгата, която трябва да си купите тази година

Доста рядко се вълнувам около издаването на нова книга от български автор. Бих казала трагично рядко. А когато става въпрос за едно наистина сериозно изследване в сферата на магията по българските земи - вълнението ми е по-голямо от обикновено! Разбира се, става въпрос за книгата "Антични следи в магически обреди от българските земи" на Георги Мишев, за която вече съм ви споменавала както във фейсбук страницата на The Occult Room, така и в чисто новичкият си бюлетин (никога не е късно да се запишете!).

За какво става дума?

Книгата представлява преработен и допълнен вариант на докторската дисертация на Георги Мишев, в която изключително обстойно ще се запознаете с някои антични мотиви, запазени в българската магическа обредност. Този труд е и особено важен, тъй като освен всичко останало коментира и терминологията на понятия като „магия”, "магическо мислене", "магически ритуал" - нещо, което определено липсва не само в българската наука, но дори и в съзнанието на огромна част от практикуващите, интересуващите се, занимаващите се и изучаващите. Обрънато е внимание и на действията, думите и магическия реквизит в магическата обредност. Може да изглежда малко суховато, но без да знаем какво е "магия" или "обред", как можем да имаме самочувствието да твърдим, че ги разбираме и владеем?

Разбира се, със своите 464 страници книгата предлага много повече от това. Ще намерите в нея както кратка история на античността в Европейския югоизток, така и описания на някои от най-влиятелните митични персонификации на "магьосника", които са свързани с нашите земи. Цяла една глава е отделена на разликите, приликите и връзката между мистерията и магията. Друга глава е посветена на съвременни практики от традиционната българска обредност - от тези на лечителите до тези на магьосниците. Последната глава обсъжда представата за Богинята и нейните различни образи, съхранени в българската традиционна култура.

Едва ли можете да си представите до каква степен нямам търпение да се сдобия с копие! Книгата е вече по книжарниците и вие можете да си я закупите за направо скромната сума от 20 лв. (например ТУК).* Ако пък искате да имате подпис от автора на своето копие (като мен) или пък просто искате да се срещнете с него, то можете да го направите само след няколко дни. На 25 май в София ще има представяне на книгата, където ще можете да чуете от самия Георги Мишев какво представлява и с какво е полезна "Антични следи в магически обреди от българските земи". Събитието във фейсбук можете да видите ТУК, както и да прочетете по-обстойна информация за съдържанието на книгата.

Имайки предвид липсата на качествени книги посветени на изучаването на магията на български език, а камо ли такива изследващи я в контекста на традиционната българска обредност, то определено мога да кажа, че това е книгата, която трябва да си купите тази година. И да я прочетете, разбира се, и то поне няколко пъти. :)

* линкът е към предпочитаната от мен книжарница, но книгата можете да намерите почти навсякъде

3 коментара:

  1. i wish you could write in english your articles seem very very interesting and important

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you! Unfortunately I really don't have time for publishing in English, too. The funny thing is that this book in particular has been published previously in English, although in slightly different version. It is "Thracian Magic: Past & Present" by Georgi Mishev, the publisher is Avalonia. :) There's a lot of information on traditional Balkan and Bulgarian magic in particular. :)

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.