четвъртък, 10 септември 2015 г.

Таро предизвикателство/лексикон от Тъндър

Няма да ми повярвате, но тъкмо преди ден-два се чудех кога и сред българските езотерични блогове ще се появят така популярните публикации от типа "tag". И ето вчера Тъндър ме зарадва именно с една такава, при това за таро. Сигурно много от вас вече придобиват усещането, че това е таро блог, но не губете надежда - припомнете си някоя стара публикация от архива или още по-добре - станете вие автор в The Occult Room.

Аз пък веднага се захващам да отговарям на въпросите. Знам, че сред тези, които посещават Тайната стая има и такива, които също имат блогове. Силно се надявам, ако се занимавате с таро, да отговорите и вие на въпросите и да не забравите да ги споделите. Смятам, че това е един чудесен начин хем да се поопознаем, хем да погледнем върху картите таро през очите на някой друг.


И така...

1. Как започна да се занимаваш с таро?

Беше решение - "Ето сега смятам, че вече съм готова да се захвана с таро". Преди това винаги таро ми се струваше като нещо страшно трудно - целият този хаос от символи, препратки към различни езотерични традиции и системи, цветове, фигури, числа... И всичкото това в 78 карти! Звучеше ми като безумие, но след като започнах осъзнах, че не е чак толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Но трябва да призная, че съм доволна, че първо придобих основни познания в сферата на митологията, религиите и езотериката, а чак след това се захванах с таро.

2. Коя беше първата ти колода и как се сдоби с нея?

Райдър-Уейт. Тази с големина на обикновени карти за игра. Купих си я от книжарница за 12 лв. Понякога, когато реша да се занимавам с нещо много сериозно, проявявам неочакван педантизъм, макар и за кратко време. Сметнах, че никоя друга колода не е подходяща за начало и преди всички други трябва едва ли не да наизустя тази. Все пак Уейт е причината таро да е толкова популярно! Сега вече не съм толкова сигурна, че само и единствено Райдър-Уейт е подходяща за начинаещи, но определено е чудесна колода, която дава една добра основа.

3. Райдър-Уейт или Тот традиция?

Безспорно Таро на Тот е интересна колода - Кроули е имал няколко десетилетия да преосмисли направеното от Уейт, да го пригоди към своите виждания и да създаде качествен продукт. Аз обаче, не съм й особен фен, главно поради твърде претрупаната символика. Така че предполагам може да се каже, че предпочитам Райдър-Уейт традицията. Но не мисля, че що се отнася до таро, можем да говорим за "традиции". Или се сработваш с една колода, или не.

4. Какъв тип гадател си?

Ех, с тази дума никак не се идентифицирам! Може би егоист. Обичам и предпочитам да гледам предимно на себе си. Но пък когато хвърлям карти за друг човек винаги се стремя да създам интересен и обстоен наратив, което май ме прави многословен гадател-разказвач. Нека е само разказвач, че гадател е твърде помпозно.

5. Ползваш ли картите за медитация и други духовни практики, освен гледане?

Не. Започвам да се замислям за ползите от медитацията само във вечерите, в които не мога да спра да си мисля за четири различни неща едновременно. Но дори това не е било достатъчно досега, за да тръгна да медитирам.

6. Теглиш ли всеки ден карта за деня за себе си?

Харесвам тази практика, но често не ми остава време за нея. Иначе я намирам за много полезна, но само при условие, че след това се записва в резюме какво всъщност е станало през деня. Така най-лесно и най-динамично човек се запознава с картите.

7. Имаш ли таро дневник? С какво ти помага?

Имам една тетрадка, която е като каталог за видове подредби и една, в която записвам какви карти и кога съм изтеглила. За момента ми помага главно, за да ме подсеща, че имам карти таро и е хубаво да ги ползвам. Но в дългосрочен план дневникът е безценен, тъй като от него можем да изведем нашите собствени значения за картите. Аз имам съдържание на края на дневника, в което вписвам на коя страница, коя карта е описвана. Така ако реша да видя какво за мен е например 5 мечове, веднага мога да разбера. Съдържанието помага и в това, че доста ясно се вижда кои карти колко често се появяват. Доста е интересно, а тази информация се губи, ако не се записва. Пробвах и с онлайн таро дневник, който много ми допадна и все още от време на време пиша и там. Но аз съм малко консервативна и си предпочитам хартията, химикала и молива.

8. Считаш ли себе си за таро-колекционер?

О, не! Но определено таро може да провокира колекционерската страст не само у използващите го. Имам 5 колоди, но вече се чудя дали да не си взема още една. О, определено ще си взема още една!

9. Как се свързваш с нова колода?

Имам един странен обичай, когато се сдобия с нова колода. Разгръщам всички карти, а върху тях разгръщам съответстващите от предната колода, която съм използвала най-много. И така карта по карта започвам да ги свързвам, да откривам прилики и разлики. Понякога заедно с това чета и определенията за съответната карта. Отнема ми часове. Правя го най-вече, за да се запозная с изображенията, но мисля, че можем да наречем това "свързване".

10. Чистиш ли и зареждаш ли картите си?

Рядко. От време на време ги подреждам в оригиналната им последователност, след което ги бъркам много време. Имам планински кристал при всяка колода, но да си призная - мисля, че е най-полезен в това да създава по-концентрирана обстановка и да държи остатъка от тестето на място, докато тълкувам някоя подредба.

11. Какво е отношението ти към таро-суеверията и вярваш ли в тях?

Гледам да не се задълбавам в подобни неща, защото те променят фокуса на гледането в погрешната посока. Всички суеверия едва ли не твърдят, че картите, а не човекът, гадаят. Това, разбира се, няма как да е вярно. Картите са инструмент в ръцете на гадаещият човек.

12. Ползваш ли сигнификатори?

Понякога, когато подредбата го изисква.

13. Ползваш ли подредби или предпочиташ свободните гледания?

Обичам да пробвам различни подредби според различните случаи. Намирам това за много полезно. Пък и винаги попадам на интересни неща, докато търся поредната подредба. А за някой свикнал с подредби свободните гледания са като да избягаш след голямото междучасие - толкова много свобода, че чак се чудиш какво да я правиш. Но и те имат своето място в практиката ми.

14. Коя е рождената ти карта таро?

Императорът.

15. Любима таро карта?

Ако трябва да определя само една карта - Висшата жрица. Мисля, че трудно ще се намери жена, занимаваща се с таро, която да не харесва Висшата жрица. Мен тази карта много ме запленява поради ред причини. Ако мога да си позволя да посоча повече карти - Слънцето и Сила. От малките аркани - Асо мечове, Кралица на мечовете.

16. Не толкова любима таро карта?

Луната - много я харесвам, но трудно я разбирам. Иначе от личен опит много ме притеснява, когато видя 7-ца чаши или Паж чаши.


17. С коя колода работиш в момента?

Secret tarot

18. Коя е любимата ти колода към момента?

Много съм привързана към Secret tarot, но все повече започвам да се оглеждам за нова колода. Определено бих искала да се сдобия с The Wild Unknown, доколкото можем да ги наречем таро, но съвсем не мога да си го позволя. А колодата е толкова красива!

19. Коя таро-колода не ти харесва?

Едно време на такива въпроси в лексиконите пишехме "Много са". При наличието на толкова много колоди със сигурност има и много, които на мен няма да ми харесат. Дразнят ме анимационните или пък тези с някаква абсурдна тематика, като извънземни, динозаври или Иисус например. Християнски колоди таро? Колко парадоксално е това?

20. Коя от твоите колоди достига до абсурдно смешни граници със своята наглост?

Ммм... то ако има наглост, определено не идва от парчетата хартия с картинки по тях.

21. Имаш ли колоди директно издадени от автора и ако да - кои?

Не, все още нямам, но в последно време усърдно разглеждам etsy за някаква неочаквана находка. Хубаво е, че живеем във време, в което неща като груповото финансиране (или crowdfunding) стават все по-популярни и артистите, а и не само, могат да се надяват да реализират проектите си. А за нас потребителите, това е още по-добре, тъй като получаваме не само интересен продукт на приемлива цена, но и чувството, че сме малко по-близко до самия автор. Смятам, че това е доста важно що се отнася до таро - чувството с което се сдобиваш с картите. А и винаги е приятно да се подпомагат независимите проекти.

22. Кои навици и постъпки на таро-гадателите и клиентелата им намираш за най-досадни?

Намирам за страшно досадни любовните въпроси. "Как да го/я накарам да се върне при мен", "ще бъдем ли заедно", "има ли Х истински чувства към мен" са от най-неприятните. Любовта е чудесно нещо, но е грозно, когато я превръщаме в самоцел. А когато двама души се обичат, те нямат нужда от картите таро, за да им го кажат.

23. Какво е отношението ти към гледането на себе си. Възможно ли е човек да гледа на себе си при условие, че е силно емоционално настроен спрямо ситуацията?

Неведнъж съм казвала, че за мен картите таро са най-полезни именно като инструмент за самопознание, а и за самопомощ. Силната емоционална нагласа наистина би могла да попречи на обективната интерпретация на картите, но опитният гадател се улавя в подобни прегрешения и лесно се коригира. Неопитният пък се учи с грешките си.

24. Използваш ли номерология, Кабала и астрология в гледанията си?

Понякога обръщам внимание на номерологичните съответствия между малките и големите аркани. Отделно от това се стремя да не се задълбочавам толкова. Символиката на самите изображения е достатъчно богата, за да се налага да я уплътнявам и с други гадателски или мистични системи. Това ми се струва все едно да сложиш сладки върху тортата - много хора го правят, но крайният резултат рядко е добър, а често е посредствен. Не трябва да забравяме, че таро разчита най-вече на интуицията на индивида. Ето защо не смятам за добра идея да полагаме усилия, за да я задушим с излишни изчисления, мъдрости и съответствия.

25. Какво е мнението ти за възможността таро да предсказва бъдещето?

Ще се повторя, но таро не гадае - гадае човекът. А хора има всякакви - всичко е възможно. Но по принцип не поддържам идеята за предопределеността на бъдещето. Смятам, че "всеки сам е ковач на съдбата си". Подредбите не са неотменими, "лошите" и "добрите" карти не са закон.

26. Губила ли си/повреждала си си таро?

Веднъж си разлях кафето върху Етруското си таро. После трябваше много бързо и много внимателно да ги чистя една по една. Беше ужасно, защото колодата беше чисто нова, но се справих.

27. Вдъхновявала ли си някого да започне да използва таро?

Доколкото ми е известно - не. Колкото и да ми се иска, не мисля, че съм чак толкова вдъхновяваща.

28. Използваш ли таро с някакви други предсказателни и езотерични методи?

Ползвам таро като таро. Не усложнявам взаимоотношенията ни.

29. Какво никога не би направила с таро от етична гледна точка?

Никога е силна дума. Човек често попада в ситуации, за които е казвал "никога". Боговете имат доста силно чувство за хумор в това отношение. Но например отказвам да гледам по здравни проблеми. Здравето е грижа на лекарите, не на таро гадателите, ясновидците или екстрасенсите.

30. Съвет към начинаещите?

Не се вглъбявайте в описанията в книгите. Мислете за тях като за помощни колела - в началото са ви полезни, за да запазите равновесие, но след като схванете основния принцип започват дори да ви пречат. Колкото по-рано започнете да се доверявате на интуицията си, толкова по-добре ще можете да тълкувате картите таро.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.