неделя, 1 юли 2012 г.

Благоуханните снопчета


Покрай Еньовден ми се отвори доста работа с подреждане, сушене, прибиране на билки, а също така, защото съм си любопитна, преминах и през доста ровене в интернет за допълнителна информация. И така между статиите за лечебните свойства и вярванията, свързани с билките, попаднах и на т.нар. smudge stick. Тук трябва да направя малко уточнение за терминологията, която ще използвам. Ако преведем буквално израза, той според мен би имал звучене, подобно на това:  клечка/пръчица, която се използва за изгонване с пушек“. Съвсем ясно е, че в ежедневната употреба, а дори и само за написването на една статия, този израз не е особено удачен. Ето защо реших да използвам израза снопче билки, което ми се струва достатъчно точно и удобно.

Употребата на снопчета билки за кадене традиционно се свързва с обредите, изпълнявани от различните индиански племена в Северна Америка. Те използват пушека от запалените снопчета, за да пречистят места или хора. Последователите на уика от Северна Америка взаимстват тази практика и по този начин в последните няколко десетилетия тя придобива известна популярност на запад. Разбира се, използването на благоуханния пушек от горенето на различни билки за пречистване, независимо дали под формата на снопче или ситно нарязани, е позната не само на индианците, но и на повечето култури по света. Ето защо смятам, че снопчетата билки, могат да се използват в контекста на различни традиции, разбира се стига да са съобразени с техните специфични изисквания, вярвания и обреди.

Самото снопче може да бъде от един вид билка или от комбинацията между няколко, което зависи от това за какво ще го ползвате. Бялата салвия (Salvia apiana) е най-често използваното растение за направата на снопчета билки, а също така най-традиционното в Северна Америка. Но също така доста популярни за употреба са клонки, стръкове или листа от кедър, лавандула, бял равнец, розмарин, хвойна и див пелин. Разбира се, хубаво е преди да се спрете на дадено растение, да проучите добре неговите свойства и да обърнете внимание какви вещества съдържа и дали случайно не е отровно. Както при всяко едно благовоние и при снопчетата билки трябва да знаете, че ако имате проблеми с дихателните пътища, или имате сериозни заболявания, върху които гъстият дим би оказал негативен ефект, то трябва да избягвате да горите благовония в затворени помещения или изобщо да се лишите от тях.

Направата на подобно снопче билки не изисква нито много материали, нито някакви особени умения. Ще са ви нужни само растенията, които сте избрали, ножица и конец от естествена материя. Дължината и дебелината на едно снопче варира и зависи от особеностите на материала, с който работите, но също така и от вашите собствени предпочитания. Билките, които ще използвате може да са както вече сухи, така и съвсем пресни. В случай, че решите да използвате сухи, то трябва да знаете, че те се ронят значително, което, например при употребата на листа, ще представлява сериозен проблем. Ако направите вашето снопче от свежи растения, то ще трябва да го оставите да изсъхне за една или две седмици преди да го използвате за кадене. За да образувате самото снопче, трябва просто да намотаете конеца около билките. Вече готовото, сухо снопче билки се използва като единият му край се запалва, а пламъкът се духва.

Успех!

Източници и полезни връзки:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.