сряда, 7 декември 2011 г.

Олтар

Както споменах в първата си статия, забелязала съм, че при нас в България, много се говори за окултизъм, но нищо не се споменава за такива базови неща като магическите инструменти, магическото пространство и т.н. Едно от нещата, което е особено необходимо в случай, че изповядвате някаква вяра, следвате някаква традиция или система, е олтарът. И въпреки тази крайна необходимост от него, едва ли ще намерите статия на български в интернет пространството, която да описва как точно да направим олтар, какво да сложим на него и изобщо какво представлява олтарът! Ето защо днес реших да споделя няколко думи на тази тема.

На първо време добре е да уточним какво точно представлява олтарът – това е всякаква структура, независимо дали сътворена от човека или не, върху която се извършват обреди с религиозна цел. Вероятно някои от вас в момента са твърде учудени, защото са на мнение, че целта на това място е да бъде поле за извършване на магии. Но нека не забравяме, че магията като цяло е израз на дълбока вяра, която най-често е религиозна (от лат. religio — свещено задължение, благоговение). И ето тук изниква неминуемия въпрос

Как трябва да изглежда олтарът?

Както при повечето неща, свързани с окултизма, представата за това как трябва да изглежда олтарът е доста изкривена. Неволно си представяме множество свещи, черна покривка, гъст дим от благовоние, десетки шишенца и купички, ножове, магически пръчки и дори човешки череп. Това, разбира се, не е вярно, освен ако не е изрично изискване да разполагате с подобен олтар. В древността олтарът често е бил просто скала или огнище. Всъщност в българската традиционна култура огнището се използва като олтар, вероятно дори и до днес! Изглежда, че хората от миналото са подхождали доста практично, а не са изпадали в пристъпи на излишества, както ние сега. Не трябва да забравяме, че олтарът е място, където ще се изразява почитта ни към божественото, а няма да служи за това да впечатляваме другите или да налагаме собствената си личност!

Как да си направя олтар?

В повечето нео-паганистични книги, инструкциите за това как да си направим олтар обикновено се свеждат до една фраза: „Сложете върху олтара всичко, което има някаква стойност и значение за вас”. Това също не е вярно, защото по този начин правим олтар сами на себе си. Отделно от това получаваме нещо, което малко се различава от секцията на баба ни, отрупана с разнообразни „спомени” и сантименти. Съществува и друг проблем при този вид „подредба” – олтарът наистина е отражение на нас самите, но не на нашите емоции и чувства, а по-скоро на нашата духовност. Ето защо колкото повече неща трупате върху олтара си, то значи толкова по-объркани сте вие. Хаосът върху олтара предизвиква хаос и в живота на собственика му. Ето защо, ако говорим за олтар, на който ще почитате дадено божество, аз ви съветвам да поставите единствените предмети, които ще са ви нужни:


1. Изображение на божеството (статуя, рисунка…)

2. Свещ или светилник (пред изображението)

3. Съд за благовония или място за горене на ароматни клечки

Разбира се, това е в най-общия случай. Всяка традиция или система си има своите изисквания, а аз, в рамките на тази статия, няма как да обхвана всички тях. Ако искате да разберете как да подредите олтара си в някой конкретен случай – пишете ми в коментарите и аз ще напиша отделна статия!

Но преди всичко бъдете разумни, както хората преди нас!

Успех!

3 коментара:

  1. Здравей,бих искал да попитам как мога да съставя олтар на Хеката

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      точно така, както съм описала:

      1. Изображение на божеството, в случая Хеката (статуя, рисунка…)
      2. Свещ или светилник (пред изображението)
      3. Съд за благовония или място за горене на ароматни клечки

      Отделно от това на всеки празник като Вечерята на Хеката, пълнолуние, а и дори просто като дар към богинята, различни неща ще се появяват на олтара - цветя, питки, плодове и т.н. Има и много неща, които могат да се асоциират с Хеката, като например ключове. Някои поклонници на Хеката считат, че трябва да използват например червени свещи. Но лично аз съм на мнение, че това, което изброих по-горе е напълно достатъчно. Моят съвет е да потърсите и сам информация за богинята и нейните олтари - все пак Хеката има доста хипостази, а аз нямам идея в коя точно я почитате Вие.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора,ще направя съответното проучване :)

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.