вторник, 7 юни 2011 г.

Александрит

Александритът е камък свързван с просперитета и дълголетието. Той създава баланс между умът и емоциите , омиротворява душата и спомага за духовното израстване. Александритът е рядка минерална разновидност на Хризоберила. На дневна светлина е синьо-зелен или дори изумрудено зелен, а на изкуствена светлина може да бъде червен, тъмно червен, лилаво-червен и виолетово-червен. Вярвало се е, че този камък е изумруд през деня и рубин през нощта. Открит е сравнително скоро – на 17 април 1834 година в една от изумрудените мини в Урал. Първоначално го помислили за изумруд, но той бил по-твърд и на светлината на свещта се оцветявал в кърваво червено. Тъй като бил откри в деня, в който руският цар Александър II навършвал пълнолетие, камъкът бил кръстен на него. Камъкът придобил голяма популярност в Русия и бил възприеман като благотворен.

Талисмани и амулети

Този камък е предпочитан и от комарджиите, които вярват че носенето му увеличава шансовете им за победа. Смяната на цветовете на александрита олицетворява променливостта на късмета. Александритът прави този, който го носи, по-спокоен и уравновесен, ето защо е подходящ за хора с бурен темперамент.

Лечебни свойства

Александрита се счита за камък с мощна сила. Той реагира при смяната на приносителя си, като сменя своя цвят. Вярва се, че може да подобри кръвообращението, да пречисти кръвта и да укрепи кръвоносните съдове. Също така се счита, че оказва благоприятно влияние върху слезката и панкреаса.

Магически свойства

Мистиците на XIX в. твърдят, че александрита спомага за установяването на хармония между физическото, астралното и менталното тяло на човек и така прави приносителя си по-спокоен и отстъпчив. Вярва се, че този камък засилва творческите способности и подпомага въображението. Това го прави особено подходящ за всякакъв вид артисти и творци. Може да спомогне за проявяването на интуитивни способности, ето защо е полезен при намиране на изход от на пръв поглед безизходна ситуация.

по материали от: http://www.jewels-empire.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.